Променят цените в договорите ви за доставка на ток?

31 март 2024

Свободата да се плаща по-малко за ток, представена на networking закуска в Sofia Tech Park

На мартенската networking закуска в Sofia Tech Park elca.bg представи най-бързия и лесен начин да се намалят сметките за ток на стопанските потребители, а именно - като изберат по-добра цена, на която да го плащат.

29 февруари 2024

Февруари - дълъг за всички, позитивен за потребителите на свободния пазар

Февруари разкри позитивни тенденции на пазара на електроенергия в България през 2024 г., които осмислят по естествен начин ползите от либерализацията за всички потребители на електроенергия.

23 февруари 2024

elca.bg участва в инициативата Digitrans на Световната банка и ЕК

elca.bg бе избрана да участва в проекта Digitrans на Световната банка в партньорство с Европейската комисия и Агенцията за малките и средни предприятия за насърчаване на цифровата трансформация и ефективните управленски практики.

15 януари 2024

Поглед към новата енергийна година през най-важните моменти от изминалата

В началото на всяка нова година поглеждаме напред и какво виждаме - че предстоящото всъщност е продължение на случилото се през изминалата. Това е валидно и за важните моменти на elca.bg и свободния пазар на електроенергия у нас през 2023 и 2024 г. Ето какво стана през изминалите 12 месеца и как ще продължи през следващите...

27 декември 2023

8 ползи от правата ви като потребители на свободния пазар на електроенергия

Като потребители на електроенергия за стопански нужди, всички юридически лица в България са и участници на свободния пазар на електроенергия. Това дава на собствениците и предприемачите значителни права, с каквито те не са разполагали преди либерализацията през 2021 г., а в повечето случаи и все още не познават и не разбират.

10 ноември 2023

Основателят на elca.bg Кремена Стоянова с ключова роля в дискусия "Енергетика" на Power Summit 2023

Основателят на elca.bg Кремена Стоянова бе модератор на ключовата дискусия за сектор Енергетика в третото издание на форума Powers Summit 2023. В нея участваха топ експерти, представители на правителството и на политическите партии, които се обединиха и подкрепиха три основни приоритета: прецизиране и въвеждане до 31 март на 2024 г. на реформата в енергийния сектор, изработване на пътна карта и пълна либерализация на пазара на електроенергия с прилагане на европейските регулации.

Резултати от проучването относно ефектите от програмата за компенсации за високите цени на електроенергията

Допитването бе организирано от Министерството на енергетиката и независимата платформа за сравняване на оферти за електроенергия elca.bg с цел да бъде оценен ефектът от мерките за подпомагане на компаниите да се справят с високите цени на електроенергията.

31 юли 2023

Информираният избор на пазара на електроенергия - акцент в предстоящите енергийните реформи

Законопроектът, предложен за обществена обсъждане от Министерство на енергетиката, е важна стъпка в посока транспониране на Европейските норми относно общите правила на вътрешния пазар на електроенергия.

12 юли 2023

Проучване изследва ефектите от програмата за компенсации за високите цени на електроенергията

Как българската бизнес общност оценява ефектите на програмата за компенсации за високите цени на електроенергията се изследва чрез онлайн проучване, организирано от Министерството на енергетиката и независимата платформа за сравняване на оферти за електроенергия elca.bg.

01 юли 2023

Новите цени на КЕВР от 1 юли 2023 г. са добра новина за бизнеса

Докато новите регулирани цени на КЕВР от 1 юли ще оскъпят сметките на домакинствата за електрическа енергия средно с 4.37%, то намалението при цените на мрежовите услуги ще доведе до около 10% по-ниски стойности във фирмените фактури за електроенергия на бизнеса.

26 май 2023

Компенсациите за високите цени на тока – да бъдат или да не бъдат?

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) и Европейската комисия повдигнаха темата за програмата за компенсация на високите цени на тока. Първите поискаха защитни мерки до края на годината, а Комисията препоръча прекратяване на помощите и пренасочване на средствата за намаляване на бюджетния дефицит.

25 май 2023

Проучване: Как помогнаха на бизнеса компенсациите за скъпия ток

Стартира онлайн проучване сред българската бизнес общност за оценяване на ефектите от програмите за компенсации за високите цени на електроенергията. Изпълнява се от експертите на elca.bg по поръчка на Министерство на енергетиката и цели да събере данни за опита и впечатленията от прилаганите защитни механизми в периода 1 октомври 2021 – 31 март 2023. с цел подобряване на бъдещото им прилагане.

02 май 2023

Без компенсации за април 2023 г.

За първи път от октомври 2021 г. крайните клиенти на електрическа енергия няма да получат компенсации, не поради административен пинг понг или институционално бездействие, а в резултат на завръщане на ценовите равнища към нормалността и спада на средната борсова цена под базовото ниво от 200 лева за мегават час.

25 февруари 2023

elca.bg е номинирана за участие в Emerging Europe Awards 2023

Дигиталната платформа elca.bg бе номинирана от Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции за участие в престижното международно състезание Emerging Europe Awards 2023.

24 февруари 2023

elca.bg с нов регионален партньор в лицето на Търговско-промишлената палата - Стара Загора

Ползите за бизнеса от услугите na elca.bg бяха припознати от представителите на Търговско-промишлената палата - Стара Загора като “полезен инструмент, чрез който разходите на дадена фирма могат да бъдат намалени или да се реши проблем”.

10 февруари 2023

elca.bg помага на детски градини в София да намалят сметките си за ток

elca.bg помага на детски градини и училища в София да намалят разходите си за електроенергия. Проектът е по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова и със съдействието на Столична агенция за инвестиции "Инвест София".

02 февруари 2023

По-големи компенсации заради скъпия ток за предприятията до края на март 2023

Компенсирането на небитовите потребители и на мрежовите оператори заради високите цени на електроенергията ще продължи до края на месец март. Това реши правителството, като одобри програма за компенсиране за периода 1 януари 2023 - 31 март 2023 г. на заседание, което се състоя ден преди излизането на фактурите за ток за първия месец на годината.

06 януари 2023

Финансиране за собствени соларни инсталации на домакинствата

Дългоочакваната процедура, с която българските домакинства могат да се възползват от финансиране за изграждане на фотоволтаични системи, е обявена от Министерство на енергетиката за обществено обсъждане.

14 декември 2022

Обсъждане на процедурата за безвъзмездно финансиране на ВЕИ и батерии за фирмите

Министерство на иновациите и растежа стартира обсъждането на проекта безвъзмездно финансиране на фирми за изграждане на фотоволтаични системи за производство на ток за собствени нужди и за съхранението му.

08 декември 2022

Народното събрание прегласува решението за компенсациите за тока през 2023 г.

Народното събрание актуализира решението си от 8 ноември т.г. за възлагане на Министерския съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите потребители на електроенергия.

07 декември 2022

elca.bg бе отличена със “Звезда за високи постижения в иновациите 2022”

elca.bg получи признание и място в клуба на компаниите, отличени с марката “Звезда за високи постижения в иновациите 2022” на тазгодишния Национален форум и конкурс “Иновативно предприятие на годината”.

15 ноември 2022

Работодателските организации искат прегласуване на Решението на НС за програмата за компенсациите за тока

30 септември 2022

Мерки в ЕС за справяне с високите цени на тока

Mинистрите на енергетиката на ЕС постигнаха споразумение по предложение за Регламент на Съвета за справяне с високите цени на енергията.

29 септември 2022

elca.bg - финалист на Forbes Innovation Forum & Awards 2022

elca.bg е финалист в категория Иновативна услуга в конкурса FORBES Innovation Awards 2022.

02 юли 2022

Компенсации за високите цени на електроенергията

До 31 декември 2022 г. действа механизъм за компенсация на високите цени на електроенергията

01 юли 2022

Нови регулирани цени от 1 юли 2022

Енергийният регулатор определи нови цени от 1 юли 2022

27 юни 2022

Цените на тока – инертни и странични в миналото и непредсказуеми в наши дни

Проследяването и анализирането на тенденциите на пазарите, включително и този на електроенергията, е нещо необходимо и интересно, което е много полезно за всеки едни потребител, стига да е обективно.

Потърсете оферта

кВтч./мес.

Не знам каква е консумацията

Посочете оператора, който управлява електроразпределителната мрежа на територията на Вашия обект.