Променят цените в договорите ви за доставка на ток?

Работодателските организации искат прегласуване на Решението на НС за програмата за компенсациите за тока

Народното събрание прие Решение, с което възложи на Министерския съвет да одобри програма за предоставяне на компенсации на небитовите крайни клиенти на електроенергия за 2023 г.

С Решението тавана на компенсациите за електроенергията за бизнеса бе свален от 250 на 200 лева за MWh. Големите компании ще могат да се възползват от компенсациите само ако са извършили инвестиции в енергийна ефективност и възобновяеми източници.

Разликата до пазарната цена ще се покрива от свръхпечалбите на всички държавни и частни дружества, които са производители на ток и които ще са задължени правят вноски във Фонд "Сигурност" на електроенергийната система.

Четири дни след обнародването на Решението в Държавен вестник организации на бизнеса като - Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Конфедерацията на работодателите и други настояха за прегласуването му.

Организациите на бизнеса изказват становище, че решението е навременно и ще осигури за година напред предвидимост и конкурентоспособност за малките и средни предприятия в България. Приветстват този подход на законодателя, както и определянето на базова цена от 200 лева за MWh, каквато е и средната цена на електроенергията за европейските МСП. Едновременно с това обаче работодателските организации остро критикуват Решението на Парламента по отношение на базовата индустрия, която изправена на прага на рецесия и намаляващи поръчки, ще трябва да прави инвестиции в енергийна ефективност и възобновяеми източници за да получи компенсации с таван от 250 лева за MWh.

Според АИКБ за пореден път необмислени предложения се приемат без обосновка във вреда на икономиката. Базовата индустрия е тази, която осигурява ликвидността на доставчиците на електроенергия и газ и без плащанията на тази част на бизнеса не е ясно кой ще поеме субсидирането на евтините ток и парно за населението.

Потърсете оферта

кВтч./мес.

Не знам каква е консумацията

Посочете оператора, който управлява електроразпределителната мрежа на територията на Вашия обект.